Letölthető kiadványok

PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.Cirok: hatalmas lehetőség egy apró szemben

cirok image kicsiAz elmúlt évek során egyre többször fordul elő aszályos időszak, amikor a növénytermesztők számára fontos vegetációs időszakban a szükségesnél lényegesen kevesebb csapadék hull. A szárazság Magyarországon gyakorlatilag minden növénytermesztőt érint, de a vetésterületénél fogva legnagyobb mértékben a kukoricatermesztők gazdálkodásának eredményességét csökkenti. Hazánkban a hagyományos szántóföldi kultúrák öntözése nem megoldott. Egyrészt nincs meg hozzá a szükséges infrastruktúra másrészt a felmerülő költségek csak nagyobb értékű kultúra esetében vállalhatók.

A gazdák keresik azokat a növényi kultúrákat, amelyekkel bővíthetik a vetésforgójukat annak érdekében, hogy csökkentsék az időjárásból fakadó kockázatokat, illetve gyengébb minőségű területeken is biztosan és nyereségesen tudjanak gazdálkodni.

Napjainkban az aszályra hajlamos területeken a cirok termesztése mindinkább a kukorica alternatívájaként kerül napirendre, aminek számos oka van.

A cirok termesztése nem új a magyar termelők számára, hiszen a 30-40 évvel ezelőtt jelentős területen termesztették, viszont a rendszerváltozás után a területe jelentősen, közel 60%-kal csökkent. Az elmúlt időszakban évről- évre ismét egyre nő a cirokkal bevetett terület nagysága, ami az idén várhatóan 17.19.000 ha lesz.

Miért vetnek egyre többen cirkot?

A cirok egy afrikai eredetű növény, ami a Fűfélék családjába tartozik. Jelenleg a világon az 5. legnagyobb területen termesztett gabonaféle.

Öt különböző típusú cirkot termesztenek, amelyek felhasználása sokrétű:

  • szemes (emberi fogyasztás, állati takarmány, bioethanol előállítás)
  • siló (állati takarmányozás)
  • cukor (emberi fogyasztás, bioethanol előállítás)
  • biomassz (biogáz előállítás)
  • szudáni fű (állati takarmányozás, biogáz előállítás)

További jellemzője, hogy:

  • GMO mentes
  • glutén mentes
  • gyakorlatilag toxin mentes
  • gyakorlatilag tannin mentes
  • a szemes cirok beltartalma hasonló a kukoricáéhoz, de kedvezőbb az aminósav- összetétele, illetve 1-3%-kal magasabb a fehérje tartalma

Fontos tudni róla, hogy nem egy igénytelen növény, de szerényebb az igénye, mint a kukoricáé.

Kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkezik, egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához kb. 50%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica. Az elmúlt évek egyértelműen bizonyították, hogy ugyan azon a termőhelyen aszályos körülmények között a cirok termése, legalább 10-15%-kal meghaladta a kukoricáét.

További előnye, hogy nem igényel olyan intenzitású növényvédelmet, tápanyag- visszapótlást, mint a kukorica. Kevésbé érzékeny a terület minőségére, olyan helyeken is eredményesen termeszthető, ahol egyéb kultúrák egy átlagos évben nem, vagy csak alig termelnek nyereséget. A termelők kisebb ráfordítás mellett biztonságosabban állíthatnak elő olyan terméket, aminek az ára eléri, de jellemzően 10-20%-kal meghaladja a kukoricáét.

Cirok 2017Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre többen ismerik fel a cirok nyújtotta előnyöket.

Az állattenyésztésben dinamikusan nő azok száma, akik részben vagy egészben a siló szükségletüket cirokkal oldják meg. A sertés és baromfi ágazatban akik kipróbálták egyszer, a szemes cirok előnyös tulajdonságai miatt a takarmányok megkerülhetetlen összetevőjé vált.

Elindult egy kedvező folyamat, a kereskedők is felfedezték, hogy jelentős igény van mind a hazai piacon, mind külföldön a szemes cirok iránt. A növekvő kereslet egyértelműen az ár emelkedését vonja maga után, ami tovább növeli a cirok jelentőségét a termelők számára.

További speciális felhasználási területe a vadásztársaságok, ahol a vadföldbe vetett szokásos kultúrák helyett egyre többen választják a cirkot, mert a tapasztalatok alapján az egyik legjobb megoldást kínálja a vadak számára ezeken a területeken.

Az EURALIS résztulajdonában álló EUROSORGHO Európa legnagyobb cirok nemesítője. Cégünk a legkorszerűbb, az eltérő igényeknek megfelelő hibridekkel nemcsak Magyarországon, hanem Európában is vezető szerepet tölt be a cirok vetőmag forgalmazásban. Csak olyan hibridet kínálunk a hazai termelők számára, amelyeket előzetesen Magyarországon teszteltünk és tökéletesen alkalmasak arra, hogy az ország területén bárhol eredményesen termesszék őket.

Összegezve: a cirok egy olyan növény, amely lehetőséget teremt a gazdáknak arra, hogy bővítsék a vetésforgójukat, saját felhasználásra, értékesítésre egy olyan terméket állítsanak elő, amelyet az aszályos körülmények között az akár gyengébb termőhelyeken is biztos jövedelmet biztosít.

Az EURALIS kínálatából a hazai termelők számára jelenleg a szemes cirkok közül az ES ALIZE, ES FOEHNES ALBANUS, ARACK, a siló cirkok közül a BMR X GOLD és az ES HARMATTAN érhető el.

Cirok hibridjeinkkel kapcsolatban keressék a területileg illetékes kollégánkat.

Balogh László
Junior Product Manager

 

Az EURALIS tavaszi katalógusa IDE KATTINTVA közvetlenül is letölthető!

Letölthető kiadványok

 PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.